Contestrobot Statistieken


Deze pagina gaat over de VERON VHF en hoger beker contesten. Dit zijn de jaarlijkse contesten die worden gehouden op de banden 144MHz en hoger in het eerste weekend van maart, mei, juli, september (september alleen 144MHz) en oktober (432MHz en hoger).

De gegevens uit de jaren voor 2008 zijn overgenomen van de uitslagen gepubliceerd in Electron, VHF-bulletin en de website van Gert PG5D. Voor de jaren 2009 tm 2012 zijn de gegevens gekregen van Theo PA1TK. Vanaf 2013 worden claims direct in de contextrobot ingevoerd

In de grafieken is de algemene trend te zien dat het aantal ontvangen logs in de tijd minder wordt. Dit geldt met name voor de 2m en 70cm band. Ook het aantal verbindingen dat een station maakt op die banden is in de tijd minder geworden. Opvallend is dat dit veel minder geldt voor de microgolf banden. Bijvoorbeeld het aantal qso's op 23cm is in de laatste 30 jaar met schommelingen redelijk hetzelfde gebleven. Een andere opvallende trend is dat de gemiddelde afstand per verbinding in de tijd groter is geworden. Dit is vooral te zien op 23 en 13cm.

In het menu van de contestrobot kunnen de oude contesten worden opgezocht waarbij detail gegevens per deelnemer gevonden kan worden.

!: Er is (nog) geen data beschikbaar over de jaren 1987 tm 1997. Dit wordt gaandeweg toegevoegd.


Fig 1: Deelname. Aantal inzenders zijn unieke roepnamen die een log hebben ingestuurd. Het aantal logs zijn het aantal logs van alle banden opgeteldFig 2: Activiteit. Het aantal qso's van de hoogste scoorder in een contest per jaar opgeteld. Dit aantal weer gedeeld door het aantal contesten in dat jaarFig 3: Afstanden: Het gemiddeld aantal kilometers per qso (= totaal aantal kilometers gedeeld door het aantal qso's) van de 3 hoogste scoorders per contest in een jaar in de tijd.Fig 4: Best DX: Het aantal kilometers van de "Best DX" per band in een jaar. Opmerking is dat de Best DX niet voor elk jaar beschikbaar is.